droog trainen als man

Droog Trainen Als Man: Een Complete Gids Voor Een Droog Lichaam!

Droog trainen als man kan de nodige frustraties met zich mee brengen. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk als mensen het laten lijken. Het proces is simpel als je het uitlegt, maar het blijft lastig om daadwerkelijk uit te voeren.

Om te zorgen dat jij nu eindelijk een keer droog gaat worden heb ik deze complete gids voor een droog lichaam gemaakt. Hierin bespreek ik de basis en de zaken waar je tegen aan kunt lopen. Moet je cardio doen tijdens het droog trainen als man? Moet je alleen krachttraining doen? Allemaal vragen die stuk voor stuk behandeld zullen gaan worden.

Ben je als vrouw terecht gekomen op dit artikel en wil je weten hoe het in elkaar steekt voor vrouwen. Lees dan mijn droog trainen gids voor vrouwen! Voor de mannen onder ons, lees snel verder om alles te gaan leren!

Wat is droog trainen?

Laten we maar weer gaan beginnen bij het begin. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen droog trainen en afvallen of gewichtsverlies. In de meeste gevallen zul je ook afvallen als je aan het droog trainen bent, maar dit is niet per se je doel.

Het doel van droog trainen is het dusdanig verlagen van je vetpercentage en het behouden van je spiermassa zodat je spieren beter zichtbaar worden. Het stukje spiermassa behouden is erg belangrijk bij het droog trainen en dus ook het grootste verschil met simpelweg gewicht verliezen.

Als je voor gewichtsverlies gaat dan maakt het vrij weinig uit wat er gebeurd, zolang het cijfer op de weegschaal maar afneemt. Bij droog trainen is het veel belangrijker wat er precies met je lichaam gebeurd en is de spiegel dus ook je beste vriend.

Droog trainen als man draait er dus enkel om dat je je vetpercentage verlaagd terwijl je zo veel mogelijk spiermassa behoudt tijdens dit proces.

Droog trainen als man of liever gewichtsverlies?

Zoals ik hierboven al even uitlegde is er een wezenlijk verschil tussen droog trainen en gewichtsverlies. Maar wanneer doe je nou eigenlijk wat? Welke van de twee is het meest geschikt voor jou? Hieronder het antwoord op deze vragen.

Eigenlijk is het proces van droog trainen veel beter voor ons lichaam als afvallen en simpel gewichtsverlies. Gewichtsverlies gaat vaak hand in hand met verlies van spiermassa en andere massa die je eigenlijk niet per se hoeft of moet willen verliezen.

Bij droog trainen ligt echt de focus erop dat je de overtollige vetmassa van je lichaam af gaat trainen. Hiermee behoudt je dus spiermassa en andere dingen die gewoon goed voor je zijn. Daarbij kan het behoudt van spiermassa enorm helpen bij het hoog houden van je metabolisme en maakt dit het droog trainen weer makkelijker. Hier later meer over!

Persoonlijk zou ik er dus altijd voor kiezen om te gaan droog trainen en niet voor simpel gewichtsverlies gaan. Dit is gewoon het beste en gaat ervoor zorgen dat je straks ook beter in je vel zit dan ooit tevoren.

Hoe lang duurt droog trainen als man?

Het proces van droog trainen als man is heel variërend. Het hangt van zo veel factoren af dat je hier eigenlijk niet echt antwoord op kunt geven. Ik denk dat het het belangrijkste is om te kijken naar je beginpunt en naar het eindpunt oftewel het doel dat je wil behalen.

Als hier veel ruimte tussen zit dan zal het uiteraard langer duren en als dit een klein verschil is dan gaat het een stuk sneller. Hoewel je de laatste loodjes van het droog trainen als man nooit moet onderschatten. Die wegen namelijk, net als met veel dingen, het aller zwaarst.

Op het moment dat je momenteel al best strak in je lichaam zit dan zal het droog worden natuurlijk veel minder lang duren als op het moment dat je nu best wat overgewicht hebt en je wil droog worden. Het zal dus altijd afhankelijk zijn van je begin- en eindpunt.

Wel zal ik altijd aanraden om niet voor te lange tijd te gaan droog trainen. Als je voor langere tijd aan het droog trainen bent zal het steeds lastiger worden om je spiermassa te blijven behouden. Je zit namelijk constant in een negatieve energiebalans en dit maakt het allemaal niet makkelijker. Ook is het zo dat je lichaam gewend kan raken aan het calorietekort dat je hanteert.

Wanneer je dan wil blijven afvallen zul je je inname van calorieën nog meer moeten verlagen of de verbranding nog meer omhoog moeten gooien om vet te blijven verliezen. Je lichaam is meer geneigd om energie vast te gaan houden en op te slaan als reserves op het moment dat je voor langere tijd in een negatieve energiebalans zit. Dit is een soort overlevingsmodus van ons lichaam. Ik zou altijd aanraden om hier niet bij in de buurt te komen.

Het is een marathon en geen sprint

Het behalen van je droom lichaam zal waarschijnlijk geen makkelijk proces worden. Daarom is het ook belangrijk om er niet te veel haast achter te zetten. Je kunt jezelf beter 2 jaar de tijd geven in plaats van zeggen dat je over 8 weken helemaal beach ready moet zijn. Dan durf ik je bijna op een papiertje te geven dat je het niet gaat halen.

Meestal werkt het het beste als je geleidelijk aan de gang gaat en ook je lichaam de tijd geeft om te veranderen. Zie het daarom als het lopen van een marathon. Dit is een lange route naar een mooi eindresultaat.

In tegenstelling tot een sprint waar je even snel keihard werkt en al heel snel weer terugvalt naar je andere tempo. Zorg dat je gaat genieten van het proces, hou het leuk voor jezelf en zie de motivatie in de kleinere successen die je op termijn boekt.

Wanneer zie ik de eerste resultaten?

Is wat iedereen vroeg voor ze begonnen met droog trainen als man. Het is ook heel begrijpelijk dat je het vraagt, maar het is zo lastig te zeggen. Het is ook afhankelijk van wat je resultaten noemt.

Ik weet zeker dat je namelijk aan het begin van het proces vrijwel direct in de eerste week al resultaat kunt zien. Je verliest dan namelijk wat vocht en wellicht wat vet doordat je net bent begonnen met het hanteren van een calorietekort. Dit is ook vrijwel direct te zien en merken aan je lichaam. Alles zal er toch net wat strakker uit zien en persoonlijk voel ik mij altijd enorm scherp.

Na de eerste en tweede week zal het tempo wat afvlakken en zal het wat minder hard gaan. Dan ben je namelijk het eerste vocht verloren en ga je nagenoeg over naar enkel vetverbranding. Weet dus dat het in de eerste weken hard kan gaan en daarna wat minder. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan, want dit is hartstikke normaal.

Voeding en droog trainen als man

Voeding en droog trainen gaan hand in hand samen. Zonder dat je de juiste en juiste hoeveelheden voeding tot je neemt ga je simpelweg niet droog worden en geen vet verliezen. We kennen allemaal wel het gezegde: “Abs are made in the kitchen”. Dit is echt zo, zonder juist voedingspatroon gaat het hem gewoon niet worden. Hieronder mijn beste tips om de juiste voeding te nemen voor tijdens het droog trainen als man.

Drink (genoeg) water

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Wat je ook doet, drink altijd genoeg water en drink niets anders als water. Het drinken van water wordt door zo ongelofelijk veel mensen nog altijd onderschat. Water is van zichzelf een hele goed vetverbrander. Voor het verbranden van je vetten en dus droog worden is het drinken van water en vooral genoeg water dus noodzakelijk.

Hoe veel water genoeg is dat is verschillend per persoon. Het is afhankelijk van je lengte, gewicht en bijvoorbeeld hoe actief je bent door de dag heen. Ook zweet de ene persoon wat meer als de ander door de dag heen of tijdens het sporten. Zweten betekend dat je vocht aan het verliezen bent en dat dit aangevuld moet worden met water zodat je niet uitdroogt.

Ik adviseer daarom om tussen de 2,5 en 3 liter water per dag te drinken. Heb je veel gezweet of gesport? Drink dan gelijk nog een halve liter water om je vochtbalans weer aan te vullen met wat je verloren bent.

Maar ik kan toch ook wat anders drinken als water om te hydrateren? Dat is een vraag die ik heel vaak hoor en waar het antwoord heel simpel op is. Dit kan zeker weten, maar ik raad het ten zeerste af.

Als je aan het droog trainen bent is het noodzakelijk om in een calorietekort te zitten. Door water te drinken krijg je geen extra calorieën binnen door te drinken. Dat zal voor veel mensen al een hele hoop schelen wat betreft hun energiebalans. Kortom, water drinken is echt een gouden greep als je gaat droog trainen en ik zou niets anders drinken.

Eet genoeg eiwitten

Eiwitten eten en vooral genoeg eiwitten eten is zo enorm belangrijk voor iedereen. Niet alleen als je aan het droog trainen bent, maar eigenlijk ieder persoon zou een eiwitrijker dieet moeten volgen.

Om spiermassa te behouden zijn eiwitten nodig als bouwstoffen voor het herstel. De bouwstoffen waar ik het over heb vind je in eiwitrijk eten. Gemiddeld raad ik altijd aan om 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht te eten. Dan zit je eigenlijk altijd goed.

Dus weeg je 80 kilo, eet dan 2×80 = 160 gram eiwitten per dag. Dit kan voor sommige mensen nogal een uitdaging zijn. Ik zeg altijd dat je gewoon moet proberen een eiwitbron centraal te stellen bij iedere maaltijd. Neem als eiwitbron een van de volgende:

  • Kip
  • (wit)Vis
  • Vetarm rundvlees
  • Eieren
  • Kwark

Kom je echt niet aan je eiwit doel op een dag dan raad ik aan om een kijkje te nemen op de markt voor eiwitshakes. Hiermee kun je heel simpel en op een gezonde manier je eiwit doel behalen.

Koolhydraten mogen niet worden vergeten

Dit is nog steeds een fout die veel mensen maken als ze gaan beginnen met droog trainen. Ze gaan plotseling alle koolhydraten uit hun dieet schrappen. Dit zou ik zeker in eerste instantie niet doen als je op termijn het beste resultaat wil behalen.

Koolhydraten zorgen ervoor dat je energie hebt door de dag heen. Dit is zo belangrijk, vooral als je tijdens het droog trainen zo veel mogelijk van je kracht en dus spiermassa wil behouden. Ze zorgen voor energie en hierdoor kun je ten alle tijden zwaarder en intensiever trainen.

Vezels zijn je beste vriend

Vezels zijn tijdens het droog trainen als man je beste vriend. Ze zorgen ervoor dat je voor langere tijd verzadigd bent na het eten van je voeding. Tijdens het droog trainen is dit erg belangrijk.

Je wil niet hebben dat je een maaltijd hebt gegeten en vervolgen een half uur later weer honger hebt. Vaak is dit wel het geval als je geen bron van vezels hebt genomen bij je maaltijd.

Vezels zitten vooral in volkoren producten, havermout en in groenten. Probeer in ieder geval bij elke maaltijd dus één van deze bronnen naar binnen te krijgen zodat je goed verzadigd raakt.

Vezels zorgen naast dat je er verzadigd door raakt ook voor een goede darmwerking. Des te belangrijker is het dus om goed vezels te eten door de dag heen. Ik neem bijvoorbeeld bij iedere maaltijd iets van groenten erbij zodat ik weet dat ik altijd genoeg vezels binnen krijg.

Cheat days/cheat meals zijn OK!

De truc bij het volgen van een dieet is dat je het vol moet houden. Vaak moet je het ook nog volhouden voor de langere termijn als je echt een groot doel wil behalen. Dit gaat niet lukken als je een veel te streng dieet volgt of nooit eens wat lekkers van jezelf mag.

Plan dus ook zo nu en dan een cheat day of cheat meal in. Dit zorgt ervoor dat je minder snel neigt naar ongezonde voeding omdat je weet dat je binnenkort toch een cheat day of meal hebt waarbij je van iets ‘slechts’ kunt genieten.

Door het houden van een cheat day vervul je simpelweg de behoefte van je lichaam naar een lekkere snack. Vaak kun je er na een cheat day weer even goed tegenaan en helpt dit heel goed met de motivatie.

Hoe train je tijdens het droog trainen?

Nog altijd een onderwerp waar veel mensen de fout in gaan. Tijdens het droog trainen gaan ze plotseling van alles aanpassen in hun trainingsschema. Opeens worden er honderden herhalingen gedaan en gaan mensen lichter trainen om extra te verbranden.

Tijdens het droog trainen zijn er een aantal zaken belangrijk als het gaat om training. Hieronder vind je alles wat je moet weten over droog trainen als man en hoe je moet trainen.

Zwaar trainen

Zoals ik hierboven al even vertelde, we kennen ze allemaal wel. De mensen die je proberen wijs te maken dat je tijdens het cutten hoger in je herhalingen en lager in je gewichten moet gaan zitten. Dit zou als reden hebben dat je dan extra calorieën verbrand.

Nou kan ik je zeggen dat dit zeker weten niet de bedoeling is als je gaat droog trainen. De truc is juist om zo zwaar mogelijk te blijven trainen en liever nog steeds zwaarder als dit mogelijk is voor je.

Het kwam eerder in dit artikel al even aan bod natuurlijk. Tijdens het droog trainen is het ook je doel om zo veel mogelijk spiermassa te gaan behouden. Dit kun je realiseren door iedere keer zo zwaar mogelijk te blijven trainen.

Op deze manier blijf je je lichaam uitdagen om zware gewichten te blijven tillen. Hiermee dwing je je lichaam als het ware af om de spiermassa te behouden die hiervoor nodig is.

Kortom, je moet tijdens het droog trainen blijven trainen zoals je zou doen als je spiermassa aan het aanmaken bent.

Compounds al basis

Ook tijdens het droog trainen moeten je compound oefeningen altijd de basis van je training zijn. Met deze oefeningen spreek je meerdere spiergroepen aan tijdens het doen van één oefening.

Hierdoor ben je niet alleen efficiënter aan het trainen, maar ook verbrand je hiermee meer calorieën. Daar komt nog bij dat deze oefeningen ervoor gaan zorgen dat je beter je spiermassa kunt gaan behouden tijdens het droog trainen.

Cardio of niet?

Cardio is een omstreden onderwerp als het gaat om droog trainen. Toch vind ik dat persoonlijk een beetje gek want cardio is een ideale manier om wat extra calorieën te verbranden.

Niet alleen verbrand je er meer calorieën mee, maar ook is het erg goed voor je lichaam in het algemeen. Ik zou dus altijd aanraden om iets van cardio training te verwerken in je training.

Cardio kan heel makkelijk helpen bij het creëren van een calorietekort. Echter is het niet noodzakelijk om dit met cardio te doen. Je zou ook heel makkelijk 200 calorieën per dag minder kunnen eten in plaats van 200 calorieën verbranden door middel van cardio training.

Maak hiervoor een keuze die het beste bij jou past en waar je je goed bij voelt. Beiden opties zijn mogelijk en werken even goed.

Begin met krachttraining

Als je ook cardio gaat toepassen om extra te verbranden tijdens het droog trainen is het wel belangrijk dat je je training ten alle tijden met krachttraining begint.

Zoals eerder gezegd is het tijdens het droog trainen een van de doelen om zo veel mogelijk spiermassa te behouden. Omdat je trainingen in dit proces altijd lastig zullen zijn, is het belangrijk dat je alle beschikbare energie hiervoor over hebt. Doe dus geen cardio vóór je training, maar juist achteraf.

Als je cardio voor je krachttraining sessie doet dan put je je lichaam hiermee al uit en zul je minder energie hebben om zwaar te kunnen trainen. Laat dit nou net zo belangrijk zijn om spiermassa te behouden.

Herstel is noodzakelijk

Omdat je je spiermassa wil behouden is het herstel tijdens een periode van droog trainen net zo belangrijk of misschien wel belangrijker als anders. Meer trainen hoeft niet altijd beter te zijn voor je lichaam.

Je spieren hebben gemiddeld tussen de 48 en 72 uur nodig om volledig te kunnen herstellen. Ik zou je echt adviseren om je hier ook aan te gaan houden. Plan je rustdagen dus ook duidelijk voor jezelf in tussen je trainingsdagen in.

Rusten is echt heel goed voor je en noodzakelijk als je je doelen wil gaan behalen. Je trainingen erna zullen erop vooruit gaan en de kans op blessures is vele malen kleiner.

Droog Trainen Protocol Voor Mannen

Zelfstandig droog trainen als man wordt nog wel eens als moeilijk ervaren door veel mannen onder ons. Precies om deze reden zijn er veel verschillende soorten trainingen en methodes ontwikkeld om dit proces makkelijk en leuker te maken.

Het Droog trainen protocol voor mannen is hier ook één van. Dit is een online training waarbij je onder begeleiding van professionals en ervaringsdeskundigen wordt geholpen om richting je doel te gaan.

Neem hieronder een kijkje bij het Droog Trainen Protocol voor mannen en kijk of het wat voor jou kan betekenen!

P.S. Als je nog vragen hebt over droog trainen als man, stel ze dan gerust hieronder en ik help je graag verder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *