Droog trainen als vrouw

Droog trainen als vrouw: Volg dit complete stappenplan!

Wil je droog trainen als vrouw? Hoe pak je dit eigenlijk aan? Kan je hetzelfde doen als mannen doen? Dit zijn allemaal vragen waarmee je nog kunt zitten waardoor je weerhouden wordt om te gaan droog trainen.

In dit artikel wil ik alles meenemen over het proces van droog trainen als vrouw. Alles komt van begin tot einde aan bod en ik heb geprobeerd het zo duidelijk mogelijk vorm te geven aan de hand van een compleet stappenplan.

Wat is droog trainen eigenlijk?

Om even bij het begin te beginnen wil ik het hebben over wat droog trainen precies is. Wellicht heb je namelijk nog niet helemaal scherp wat het precies is en wat er bij komt kijken.

Droog trainen of ook wel ‘cutten’ genoemd is een term die veel wordt gebruik binnen de fitness wereld. Droog trainen is het verlagen van je vetpercentage terwijl je probeert zo veel mogelijk spiermassa te behouden tijdens dit proces.

Het doel van droog trainen is het verlagen van je vetpercentage zodat je spieren beter zichtbaar worden. Soms wordt droog trainen nog wel verward met simpelweg gewichtsverlies of afvallen, maar er komt dus net wat meer kijken bij droog trainen.

Wanneer begin je met droog trainen als vrouw?

Door de meeste mensen wordt er gekozen om te bulken in de wintermaanden en te gaan droog trainen in de aanloop naar de zomer en in de zomermaanden. Dit wordt gedaan omdat mensen er graag met een goede summerbody op het strand lopen in de zomer.

Het ‘droog train seizoen’ begint voor de meeste mensen rondom maart of april. Dan heb je vaak nog genoeg tijd om voordat het zomers weer wordt strak in je lichaam te zitten.

Natuurlijk is het voor iedereen verschillend wanneer je wil beginnen met droog trainen. Bij de ene persoon gaat het namelijk wat sneller en makkelijker als bij de ander. Daar zal dus ook een verschil ontstaan tussen personen.

Vaak zie ik ook nog mensen die veel te snel beginnen met droog trainen als vrouw of man. Dit komt doordat velen niet tevreden zijn met hun lichaam en er graag wat strakker en gespierder bij willen lopen. De meest logische reactie is dan om te gaan beginnen met droog trainen.

Echter kan het voor veel mensen een betere keuze zijn om of te gaan bulken of om en nabij onderhoud lekker veel te gaan sporten en te zorgen dat je wat spiermassa aanmaakt. Droog trainen heeft niet veel nut als je helemaal nog geen spiermassa op je lichaam hebt zitten.

Wel moet je hierbij zoeken naar een goede balans, want bulken als je al wat overgewicht hebt is ook niet handig. Ik raad je aan om goed te kijken naar wat je doel is en of het in jou situatie geschikter is om wat spiermassa bij te maken of juist je vet te verliezen.

Hoe lang duurt het?

Hoe lang het proces van droog trainen als vrouw duurt is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral zal het afhangen van wat je beginpunt is en wat uiteindelijk je doel is met het droog trainen. Als je momenteel een relatief hoog vetpercentage hebt en je doel is om dit te verlagen tot je je buikspieren gaat zien dan duurt het natuurlijk wat langer.

Als je momenteel al best strak in je lichaam zit en je wil puur net wat extra vet verliezen zodat je er iets strakker bij loopt in de zomer dan duurt het natuurlijk stukken korter om bij je doel te komen.

Wel wordt er aangeraden om niet te lang in het proces van droog trainen te zitten. Zoals ik al zei is het droog trainen een proces van vet verliezen terwijl je zo veel mogelijk spiermassa probeert te behouden. Als je langer in een fase van droog trainen als vrouw zit is het lastiger om je spiermassa te behouden.

Ook kan het na enige tijd zijn dat je lichaam als het ware went aan je calorietekort en het dus minder gaat verbranden op een dag. Dit wordt ook wel een spaarstand genoemd. Als je hierin raakt is je lichaam ook meer geneigd om energie op te gaan slaan in de vorm van lichaamsvet. Dat is nou net niet de bedoeling van het droog trainen.

Wanneer zie ik de eerste resultaten?

Dit is een probleem en vraag waar veel mensen mee zitten. Het is ook niet gek, want uiteindelijk is het resultaat dat gene waar je het allemaal voor doet. Toch is hier ook lastig een eenduidig antwoord op te geven en hangt dit ook af van verschillende dingen.

Wel is het zo dat je vaak in de eerste paar weken snel resultaten ziet. Je begint met het creëren van een calorietekort en je lichaam gaat in eerste instantie veel vocht verliezen. Dit is vrijwel direct te zien in de spiegel en ook zeker op de weegschaal. Na de eerste paar weken zul je merken dat het wat langzamer gaat omdat je lichaam het vocht kwijt is en nu enkel over gaat op vetverbranding als het goed is.

Beginpunt

Het zien van resultaten is ook afhankelijk van je beginpunt. Als op het moment van beginnen met droog trainen je vetpercentage al aan de lage kant is zul je sneller resultaten opmerken. Je spieren worden namelijk zichtbaar en het verschil is goed te onderscheiden op je lichaam.

Als je een beginpunt hebt met een wat hoger vetpercentage zal het resultaat in de spiegel wat langer uitblijven. Wel zul je in deze situatie wel degelijk resultaten zien op de weegschaal en het is ook goed om hier je motivatie uit te halen. Je weet dan dat je goed bezig bent en het resultaat in de spiegel zit er aan te komen. Wel moet je hier wat langer op wachten, maar des te groter is de beloning die je jezelf kunt geven.

Ten slotte zal het per persoon afhangen van de plek waar je lichaam het liefst vet opslaat. Dit zal de plek zijn waar het vet ook het snelste weg zal gaan en je resultaten gaat zien. Dit verschilt per persoon.

Ik raad je aan om altijd goed before en after foto’s te maken van jezelf. In de spiegel zal je niet altijd de resultaten goed zien, maar als je dan foto’s gaat vergelijken kun je de kleinere verschillen beter onderscheiden. Daarnaast is het belangrijk om een goed schema te volgen en je hier aan vast te houden.

Zie ik er gelijk uit als een bodybuilder?

Is een vraag die bijna iedere vrouw stelt als het gaat om krachttraining en droog trainen als vrouw. Er zijn nog steeds dames die denken dat ze een soort vrouwelijke hulk worden als ze met gewichten aan de gang gaan.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, dit gaat niet gebeuren. Mannen en vrouwen die moeten jaren goed trainen en de juiste voeding tot zich nemen om een super gespierd lichaam te krijgen. Verwacht dus niet dat dit even per ongeluk gaat gebeuren als je een paar keer met gewichten aan de gang gaat.

Geloof me, de mensen die je ziet lopen waarvan je denkt dat je op ze gaat lijken die zijn hier al jaren hard voor aan het trainen. Een vrouwelijke hulk zul je niet van dag tot dag opeens worden.

Daar komt nog bij dat vrouwen van nature veel minder snel gespierd worden als mannen. Dit heeft te maken met de verhouding van hormonen en hoeveelheid testosteron die een vrouw heeft. Testosteron helpt erbij om spiermassa aan te maken en vrouwen hebben hier simpel gezegd minder van. Vrouwen worden dus sowieso minder snel gespierd als mannen, dus dat maakt de kans om te snel gespierd te worden nog kleiner.

Snel droog trainen als vrouw

Voor de meeste die dit lezen zal dit het voornaamste doel zijn. Zo snel mogelijk resultaat behalen en dus zo snel mogelijk droog worden en het vetpercentage realiseren waardoor je goed in je vel zit. Maar hoe kun je snel droog trainen als vrouw?

Uiteraard zijn er manieren voor om als vrouw zijnde zo snel mogelijk droog te worden. En geloof me, het is echt niet uren doorbrengen op de loopband en dag in dag uit op wortels kauwen.

Om je doel te gaan realiseren is het belangrijk om gebruik te gaan maken van een goede combinatie van cardio en krachttraining. We gaan dus naast de nodige cardio en lichaamsbeweging ook echt met die gewichten aan de slag om extra spiermassa aan te maken of te behouden in ieder geval.

Cardio gaat ervoor zorgen dat je algehele fitheid hoog blijft en dat je tijdens je training wat extra calorieën verbrand voor het creëren van je calorietekort. Krachttraining daarentegen gaat je helpen om spieren aan te maken en te behouden tijdens het proces van droog trainen.

Voeding tijdens het droog trainen

Naast training is je voeding nog een stuk belangrijker om droog te gaan worden. Het beste is om een eiwitrijk dieet te volgen waarbij je ongeveer 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht binnen krijgt per dag. Hierdoor krijg je genoeg eiwitten binnen om je spieren te kunnen onderhouden. Deze hoeveelheid eiwitten vul je aan met een goede balans tussen koolhydraten en vetten. Alle voedingsstoffen zijn namelijk gewoon nodig in dit proces.

Daarnaast is het belangrijk om je aan een calorietekort te gaan houden. Uiteindelijk is het namelijk het doel dat je vet gaat verliezen en dit gaat alleen gebeuren als je lichaam minder calorieën binnen krijgt dan het nodig heeft op dagelijkse basis. Ik raad aan om tijdens het droog trainen 10-20% onder je caloriebehoefte te gaan zitten. Zo val je snel genoeg af en zorg je dat je lichaam niet te snel spieren gaat verbranden.

Een hongergevoel tijdens het droog trainen als vrouw is een van je grootste vijanden, dus dit moet je zien te voorkomen. Dit doe je door veel vezelrijke voeding tot je te nemen. Vezels zitten vooral in groenten, fruit en volkoren producten. Neem hier dus genoeg van zodat je goed verzadigd raakt.

Krachttraining tijdens het droog trainen als vrouw

Wat er vaak gebeurd bij mensen als ze beginnen met droog trainen is dat ze opeens op een hele andere manier gaan trainen als voorheen. Veel mensen denken namelijk dat je tijdens het droog trainen met lichtere gewichten moet gaan trainen en hier in je herhalingen moet gaan zitten.

Als je het mij vraagt is dit helemaal niet handig voor tijdens het droog trainen. Je doet namelijk je krachttraining om spiermassa te behouden en niet om te verbranden. Het verbranden van extra calorieën, daarvoor maak je gebruik van cardio training.

Belangrijk is dus om tijdens het droog trainen als vrouw ook zwaar te blijven trainen in de sportschool. Dit is namelijk noodzakelijk om te zorgen dat je spiermassa tijdens het droog trainen zo veel mogelijk behoudt. Als je je lichaam namelijk niet meer blootstelt aan deze weerstand zal het hierop gaan reageren.

De reactie is dan dat je lichaam denkt de extra spiermassa waar je zo hard voor hebt getraind niet meer nodig te hebben. Dat in combinatie met een calorietekort wat je als het goed is hanteert gaat ervoor zorgen dat je spiermassa zonder moeite als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

Progressive overload

Het is dus belangrijk om ondanks het feit dat je aan het droog trainen bent nog steeds Progressive overload toe te passen in je trainingsschema. Probeer ondanks je verlaagde energie nog steeds zo zwaar mogelijk te trainen en het liefst nog iedere training steeds zwaarder.

Cardio tijdens het droog trainen

Cardio is onder veel mensen die bezig zijn met fitness en krachttraining soms nogal een omstreden onderwerp. De ene persoon kan er geen genoeg van krijgen en vind het enorm belangrijk en de andere persoon die vind het allemaal maar niks.

Één ding is zeker en dat is dat cardio je enorm goed kan helpen om extra calorieën te verbranden. Hiermee kun je in basis al je calorietekort creëren of dit kan er voor zorgen dat je meer kunt eten en toch een calorietekort hanteert.

Vaak wordt er echter wel aangeraden om aan de start van je droog train periode nog geen gebruik te maken van cardio. Dit komt omdat je deze troef dan later niet weer in kunt zetten. Als je bijvoorbeeld in de laatste weken nog een extra tekort wil creëren is het dan handig om extra te gaan verbranden met behulp van wat cardio. In de eerste periode kom je vaak al een heel eind door alleen je calorie inname te verlagen.

Voor of na krachttraining?

Ook dit is een onderwerp waar de fitnesswereld het niet over eens kan worden. Of het nou tijdens het droog trainen is of überhaupt, het blijft een onderwerp waar de meningen over verdeeld zijn.

Het is allebei mogelijk natuurlijk, je cardio kun je voor je sessie krachttraining doen, maar ook prima erna. Wat is het beste en wat zijn de verschillen tussen beide opties? Mijn persoonlijke voorkeur gaat er naar uit om cardio na je sessie krachttraining te doen!

De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. Cardio kan nog wel eens enorm veel energie kosten en dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk steken in je krachttraining zodat je hiermee kunt zorgen dat je je spiermassa gaat behouden.

Droog trainen protocol vrouwen

Zelfstandig droog trainen als vrouw wordt nog wel eens als enorm lastig ervaren. Om deze reden zijn er verschillende trainingen ontwikkeld en bedacht om vrouwen hier zo veel mogelijk bij te helpen en begeleiden.

Het Droog trainen protocol voor vrouwen is hier een perfect voorbeeld van. In deze online training wordt je onder begeleiding van professionals geholpen om tot je doel van een super strak lichaam te komen.

Neem hieronder een kijkje bij het Droog trainen protocol om te kijken wat het voor jou kan betekenen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *