inklapbare loopband

Inklapbare loopband kopen: wat is de beste keuze van het moment?

Een inklapbare loopband of een opvouwbare loopband is ideaal om thuis te gebruiken. Vooral als je maar weinig ruimte in huis hebt om altijd een loopband neer te zetten. Als je toch regelmatig wil trainen, dan is een inklapbare loopband ideaal omdat je hem er makkelijk bij kunt pakken, maar na het trainen ook direct weer opnieuw kunt bergen en je weer alle ruimte in huis hebt.

Nou zal je voordat je een inklapbare loopband gaat kopen nog met een aantal vragen zitten. Wat zijn de beste modellen van het moment? Wat is het verschil tussen een normale en een opvouwbare loopband? Waar koop je de beste loopbanden? In dit artikel wil ik je antwoord geven op al je vragen over het kopen van een inklapbare loopband. Lees dus snel verder!

Wat is het verschil tussen een inklapbare, opvouwbare en opklapbare loopband?

De bovenstaande varianten van loopbanden worden door veel mensen vaak nog door elkaar gehaald. Om het voor eens en altijd uit de wereld te helpen heb ik hieronder de verschillen onder elkaar gezet voor je.

 • Een inklapbare loopband is een loopband waarvan je de beugels waarop je armen kunnen steunen ingeklapt kunnen worden zodat je enkel een het platte loopvlak overhoudt. Hierdoor kun je hem makkelijk ergens onder schuiven om hem op te bergen.
 • De opvouwbare loopband is een loopband die je nog compacter kunt opvouwen zodat hij nog beter op te bergen is. Zoals de naam al zegt zijn opvouwbare loopbanden compleet op te vouwen. Hierdoor is hij na het opvouwen nog kleiner en compacter waardoor de loopband nog makkelijker op te bergen is na het gebruik.
 • Een opklapbare loopband is daarentegen een loopband van een iets groter formaat. Hiervan kan het loopvlak omhoog geklapt worden waardoor hij langs of tegen de muur opgeborgen kan worden. Vaak is dit de minst compacte oplossing, maar dit soort loopbanden bieden vaak wel meer opties tegenover de andere varianten.

Om het beste advies te geven ben ik op zoek gegaan naar de beste varianten die er momenteel verkrijgbaar zijn. Ik hoop dat je hiermee de best mogelijke keuze kan maken voor het kopen van een loopband voor thuis. Eerst wil ik nog even stilstaan bij het gebruik van een loopband en de voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van een inklapbare loopband

Hieronder heb ik een aantal voor- en nadelen van een inklapbare loopband onder elkaar gezet.

Voordelen

Nadelen

Waarvoor gebruik je een inklapbare loopband?

Een loopband en dus ook inklapbare loopband kun je voor allerlei verschillende doeleinden gebruiken. Een loopband wordt vooral gezien als fitnessapparaat waarmee je je conditie kunt trainen of mee af kunt vallen.

De inklapbare loopband is vooral ideaal voor mensen die niet uit huis willen om te trainen en wel vaak een training willen doen. Tevens is een inklapbare loopband vooral ideaal als je wat minder ruimte in huis hebt en je hem op moet kunnen bergen.

Je kunt met behulp van een loopband ook wel degelijk je spieren trainen. Natuurlijk zijn dit in eerste instantie je beenspieren, maar tijdens het rennen of wandelen werk je ook aan je rug- en buikspieren. Deze spieren gebruik je vooral om je lichaam stevig en stabiel te houden tijdens het rennen.

Been- en bilspieren

Dit zijn waarschijnlijk de spieren waarvan je het meest het verwacht dat je ze traint op een loopband. De spieren in je bovenbenen moeten aan het werk bij iedere stap die je zet of sprong die je maakt. Met name de spieren in je billen helpen hierbij.

Bij het optrekken van je been trek je als het ware je hak naar je billen toe. Dit gebeurd doordat je hamstring aan de achterkant van je bovenbenen aanspannen. Bij het neerkomen van je stap of sprong spannen je kuiten aan om de klap op te vangen. Oftewel, je benen hebben het zwaar te verduren tijdens het doen van een looptraining op de loopband.

Als je het nog zwaarder zou willen maken voor je been- en bilspieren dan zou je ervoor kunnen kiezen om de hellingshoek omhoog te zetten terwijl je aan het trainen bent.

Buikspieren

Je zal er wellicht niet zo snel aan denken als je benen, maar tijdens het hardlopen of trainen op de loopband train je ook je buikspieren. Je buikspieren helpen met name bij het stabiel en stevig houden van je bovenlichaam tijdens het rennen.

Ook helpen je buikspieren bij het opvangen van de klappen die je lichaam krijgt als je aan het rennen bent. Je buikspieren werken in deze dus als een soort natuurlijke schokdempers voor je lichaam.

Rugspieren

Ook je rugspieren helpen naast je buikspieren bij het stabiel houden van je bovenlichaam tijdens het doen van een looptraining. Het zorgt voor een juiste houding tijdens het rennen, dit is noodzakelijk om voor langere tijd een tempo vast te moeten houden.

Tijdens het hardlopen is het belangrijk om rechtop te blijven lopen en je schouders niet te laten hangen. Je rugspieren zijn hiervoor bepalend en zorgen ervoor dat je schouders niet gaan hangen. Als dit wel gebeurd, zou je last kunnen krijgen van je rug tijdens of na het rennen. Het goed bij elkaar trekken van je schouderbladen zou genoeg moeten zijn om een goede houding te behouden.

Misverstanden over het trainen op een loopband

Loopbanden worden door veel mensen gebruikt en daardoor bestaan er ook een aantal misverstanden over het trainen op een loopband. Veel mensen denken namelijk dat het op een loopband noodzakelijk is om een half uur op hetzelfde tempo te gaan rennen en dat ze dan kunnen afvallen.

Als je dit doet raak je als snel vermoeid, maar dit is ook nog eens heel erg saai. Daar komt nog bij dat dit helemaal niet de meest efficiënte manier van trainen op een loopband is.

Nog een veelgemaakte fout is dat mensen het moment dat ze op de loopband stappen dat ding op een fors tempo zetten en als een gek beginnen te rennen. Dit allemaal zonder dat ze een fatsoenlijke warming-up hebben gedaan. Ook als je op een loopband gaat rennen is het belangrijk om je lichaam goed op te warmen zodat je niet geblesseerd raakt.

Waar op je moet letten bij het trainen op een loopband

Hieronder een aantal tips om betere trainingen neer te zetten met behulp van een loopband.

 • Een goede warming-up: Net zoals bij iedere manier van trainen, begin je met een goede warming-up. Dit doe je om je spieren op te warmen zodat je minder risico loopt op blessures en na je training minder last krijgt van spierpijn. Het beste kun je beginnen met een minuut of 5 wandelen op een snelheid van 4 kilometer per uur. Na een paar minuten langzaam wandelen ben je al wat opgewarmd en kun je wat sneller gaan wandelen of langzaam joggen op een snelheid van 6 á 7 kilometer per uur. Hierna kan je training beginnen!
 • Snelheid en helling variëren: Voor de meest effectieve cardio training is het goed om je snelheid en helling af en toe te veranderen tijdens je training. Ook spreek je hiermee net weer verschillende spiergroepen aan. Uit onderzoek is gebleken dat het variëren in intensiteit en snelheid tijdens je training zorgt voor een verbeterd metabolisme en verbrand je dus meer als op het moment dat je constant op één snelheid aan het trainen bent. Ook kun je je training zwaarder maken door de helling steiler te maken. Hiermee spreek je ook nog eens extra de bovenbeenspieren aan.
 • Cooling down: Net als je warming-up is na je training het geleidelijk af laten koelen van je spieren erg belangrijk. Dit noem je een cooling down. Als je na het hardlopen zomaar van de loopband springt kan dit resulteren in spierkrampen en andere klachten. Ook is het goed om na je training langzaam je hartslag terug te laten zakken naar normaal door middel van een goede cooling down. Ik adviseer altijd om minimaal 10 minuten een goede cooling down te doen na een intensieve looptraining.

Waar koop je een inklapbare loopband?

Tegenwoordig zijn er enorm veel aanbieders van materialen en apparaten binnen de fitnesswereld. Af en toe is het zo erg dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je niet meer weet bij welke aanbieder je terecht moet voor een goed product en betrouwbare service.

Hieronder heb ik de aanbieders neergezet die in mijn ogen de beste producten aanbieden tegen de eerlijkste prijs. Ook bieden deze aanbieders allemaal goede service en nette verzend- en retourvoorwaarden.

Natuurlijk zijn er ook nog andere aanbieders voor inklapbare loopbanden te vinden, maar dit is even de selectie die ik heb gemaakt waarvan ik weet dat het fijne en betrouwbare partijen zijn om je aankoop te gaan doen.

Als je een onbekendere website tegenkomt hoeft dit nog niet gelijk te betekenen dat het een slechte is, maar ik zou wel adviseren om altijd goed onderzoek te doen naar bepaalde partijen en vooral reviews van anderen op internet op te zoeken. Zo weet je vooraf of je een aankoop doet bij een goede (online) winkel. Wanneer je online een site tegenkomt die bijvoorbeeld prijzen aanbiedt die te mooi om waar te zijn lijken, dan is dit in 9 van de 10 gevallen ook altijd zo. Soms kun je beter net wat meer betalen en weten dat je met een betrouwbaar bedrijf in zee bent gegaan en daarnaast ook gedegen service kan verwachten als er wat aan de hand is.

De beste inklapbare loopbanden op een rijtje

Een juiste inklapbare loopband kopen is zo makkelijk nog niet. Er zijn ook enorm veel keuzes en mogelijkheden dat je af en toe niet weet waar je aan moet beginnen op het moment dat je op onderzoek uit gaat. Om je een stukje op weg te helpen heb ik een selectie van verschillende loopbanden met verschillende kenmerken. Bekijk goed welke loopband het beste past bij jou manier van trainen en gebruik van de loopband.

 • Senz Sports M2000
 • Hammer Fitness Cleverfold TM7
 • Virtufit Runfit Foldable
 • Flow Fitness DTM 400i
 • Senz Sports M500

Hieronder ligt ik elk model nog een keer toe met de voor- en nadelen onder elkaar.

Senz Sports M2000

inklapbare loopband kopen

De Senz sports M200 is een loopband die in alle opzichten erg compact is. Een ideale loopband voor thuis dus om vaak te kunnen gebruiken zonder dat hij constant in de weg staat of ligt.

Ondanks het compacte formaat beschikt deze loopband wel over een motor van 1,5pk. Dat zegt je waarschijnlijk niets, maar in dit geval betekend dat dat je op een snelheid van maximaal 12km/h kunt trainen op deze inklapbare loopband.

Met zijn gewicht van 49 kilogram voor de loopband zelf kunnen we stellen dat we het hier hebben over een stevig apparaat van materiaal wat erg lang mee zal gaan. Betersport biedt dan ook een garantie van 10 jaar aan op het frame en het laswerk. Fijn om zo’n zekerheid te hebben!

Daarnaast is deze loopband voorzien van maar liefst 36 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en tevens ook een hartslagmeter. Helaas kun je op deze loopband geen hellingshoek instellen wat een nadeel is van deze loopband. Verder is het een hele complete loopband voor een nette prijs!

Hammer Fitness Cleverfold TM7

inklapbare loopband kopen

De Hammer Fitness Cleverfold TM7 is een perfect inklapbare loopband voor thuisgebruik. Deze is zo klein dat hij ook geschikt is voor mensen die in bijvoorbeeld een kleinere kamer of appartement wonen.

Ook in deze loopband zit een sterke motor met 1,5 pk. Door middel van deze motor haalt deze loopband een topsnelheid van 18km/h. Hele goede prestaties dus voor een loopband die zo compact is.

Deze loopband is net wat compacter als bovenstaande en vandaar ook maar 41 kilogram qua gewicht. Wel is hij erg stevig gebouwd en heeft deze loopband een maximaal belastbaar gewicht van 130kg.

Helaas is deze loopband ook niet voorzien van een stand om bergopwaarts te lopen. Wel is hij voorzien van 18 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en een paar handige sneltoetsen

Virtufit Runfit Foldable

inklapbare loopband kopen

De Virtufit Runfit Foldable is zoals de naam al zegt een volledig inklapbare loopband van het merk Virtufit. Omdat je hem volledig kun opvouwen is hij goed op te bergen in huis onder bijvoorbeeld je bed of een andere plek waar je ruimte over hebt.

De loopband heeft een vermogen van 1,25pk en kan een maximale snelheid halen van 14km/h. Geen verkeerde specificaties voor een loopband met dit formaat en deze prijs.

Ook beschikt deze loopband over 40 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s die met en simpele druk op de knop ingeschakeld kunnen worden. Vanwege het compacte formaat heeft deze loopband helaas niet de mogelijkheid om in een helling in te stellen.

Op het ingebouwde scherm van deze loopband kun je makkelijk je trainingen bijhouden of je kunt tijdens het trainen een serie kijken op je tablet die je in de tabwethouder kwijt kunt.

Flow Fitness DTM 400i

inklapbare loopband kopen

De Flow fitness DTM 400i is een van de beste en meest complete loopbanden in zijn klasse. Hij is helemaal inklapbaar waardoor hij ondanks zijn wat grotere formaat toch goed opgeborgen kan worden.

Deze loopband heeft een vermogen van 1,25pk met een piekvermogen van 2,5pk. In de praktijk levert dit een maximumsnelheid van 14km/h op. Daarnaast beschikt deze loopband over 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

Ook heeft deze loopband de mogelijkheid tot het instellen van een hellingshoek van maximaal 12%. Je trainingen zijn bij te houden door middel van het touchscreen display of via de Fitshow app.

Senz sports M500

De Senz sports M500 is een loopband van een ander kaliber als de eerder genoemde loopbanden. Dit is eigenlijk meer een walkpad en deze is dus ook niet geschikt om echt op te hardlopen.

Wel kan deze loopband erg fijn zijn om stevig op door te wandelen en op deze manier je beweging binnen te krijgen. Hier komt wel bij dat deze loopband enorm compact is en eigenlijk in ieder huis, kamer of appartement past.

Omdat hij geen display heeft is deze loopband volledig te bedienen via een afstandbediening die bijgeleverd wordt.

De loopband heeft een vermogen van 1pk wat zorgt voor een maximumsnelheid van 6km/h. Een erg goede loopband dus voor de minder fanatieke sporter.

Conclusie

Een inklapbare loopband kopen kan nog wel eens makkelijker lijken dan het daadwerkelijk is. Het is vooral belangrijk om goed te kijken naar wat je wensen zijn en waar je de loopband voor gaat gebruiken.

Als je dit duidelijk voor jezelf in beeld hebt kun je gaan kijken bij de goede aanbieders wat ze te koop hebben staan. Vaak hebben de goede aanbieders ook nette verzend- en retourvoorwaarden. Hoewel het een grote aankoop is, is het soms ook handig om gewoon uit te gaan proberen en te kijken of een bepaalde loopband iets voor jou is.

Bovenstaande loopbanden heb ik al voor je uitgezocht, dus neem daar ook even een kijkje tussen om inspiratie op te doen. Succes met je zoektocht naar de juiste loopband! Als je nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk hieronder stellen en dan help ik je graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *