Waarom een loopband kopen

Waarom een loopband kopen? Alle voordelen op een rijtje!

Waarom een loopband kopen een heel goed idee is? Dat is waarschijnlijk iets wat jij je afvraagt, anders was je namelijk niet op dit artikel terecht gekomen. Een loopband is uitermate geschikt voor mensen die thuis willen sporten en wat aan hun gezondheid en conditie willen werken.

De loopband is een cardio apparaat dat je kan helpen om af te vallen, maar ook bouw je er heel goed een betere conditie mee op.

In dit artikel wil ik je wat meer vertellen over de loopband zelf en vooral wil ik je meenemen in alle voordelen van het trainen op een loopband. En dus ook waarom een loopband kopen een goed idee is als je van plan bent aan je gezondheid te gaan werken.

Daarnaast geef ik je ook nog mijn top 3 beste loopbanden die op het moment te koop zijn. Zo kun je na het lezen van dit artikel bijna direct een keuze maken en aan de slag met trainen op de loopband. Lees snel verder!

De Loopband

Om bij de basis te beginnen wil ik kijken naar wat een loopband nou precies is. Waarschijnlijk zal het grootste deel van de mensen die dit leest wel weten wat een loopband is, maar toch lijkt het mij handig om de basis er ook even bij te pakken.

Een loopband is een trainings apparaat waar je op kunt bewegen. Doorgaans worden ze gebruikt om op te wandelen, joggen en hardlopen. Loopbanden zie je eigenlijk wel in iedere sportschool, maar tegenwoordig worden loopbanden ook steeds populairder om in huis te halen.

Loopbanden worden gebruikt om in beweging te blijven en dus de conditie, gezondheid en lichaamsbouw te veranderen in positieve zin. Dit kun je doen zonder dat je daadwerkelijk van je plek komt. Loopbanden zijn er in veel verschillende soorten en varianten. Daarover vertel ik je hieronder wat meer.

Loopband varianten

Zoals ik al even zei, zijn er loopbanden verkrijgbaar in allerlei verschillende varianten, soorten en merken. Afhankelijk van je doelen en wat je van plan bent met de loopband is het handig om de keuze te maken voor een bepaalde variant.

Ook kun je kijken naar hoe veel ruimte je ervoor in huis hebt. Als je wat minder ruimte hebt, is het handig om te kijken naar een compacter model of een model die volledig inklapbaar is zodat je deze goed op kan bergen na het gebruik.

Loopband met helling

De meest bekende variant van een loopband is denk ik de loopband met helling. Deze zie je namelijk ook overal in sportscholen staan. Dat is ook erg logisch, want de helling functie biedt erg veel mogelijkheden om je training een extra dimensie te geven.

Een loopband met helling heeft de mogelijkheid om het loopvlak te kantelen zodat je als het ware bergopwaarts loopt. Dit is natuurlijk een stuk zwaarder als gewoon vlak lopen of rennen. Hierdoor voeg je dus extra intensiteit toe aan je training. 

Zwaarder trainen zorgt er weer voor dat je in kortere tijd meer calorieën kunt verbranden. Zo zijn je trainingen een stuk functioneler.

opklapbare loopband voorbeeld

Opvouwbare loopbanden

Een opvouwbare loopband heeft de mogelijkheid om, zoals de naam al zegt, opgevouwen te worden. Het loopvlak kan dus omhoog kantelen richting het display.

Dit zorgt ervoor dat een loopband een stuk minder ruimte in beslag neemt als je hem niet aan het gebruiken bent. Dit is dus uitermate geschikt voor mensen die niet al te veel ruimte in huis hebben. 

Tevens kunnen opvouwbare loopbanden even goed veel functies en mogelijkheden hebben. Je gaat er dus ook nauwelijks iets op achteruit door een opvouwbare loopband in huis te halen.

Walking pads

walking pad voorbeeld

De walking pad is eigenlijk een loopband waar je niet op kunt hardlopen, maar enkel op kunt wandelen. Het wordt een pad genoemd omdat deze modellen doorgaans geen handvaten en display hebben.

De maximale snelheid van gemiddelde walking pads ligt gemiddeld tussen de 6 en 8 kilometer per uur. Dit zijn dus echt wandel tempo’s. Voor de meeste mensen zal dit te langzaam zijn om ook op te rennen. Hier is een walking pad namelijk ook helemaal niet op gebouwd.

Meestal bestaat een walking pad enkel uit een loopvlak en kun je met behulp van een afstandsbediening de snelheid ervan aanpassen.

Voordelen en waarom een loopband kopen dus een goed idee is!

Maar waarom zou je eigenlijk een loopband in huis gaan halen en hier op gaan trainen? Je kunt toch ook gewoon buiten een rondje gaan joggen of wandelen? Lees hieronder wat de voordelen van het trainen op een loopband zijn.

Minder belastend

Het lopen op een loopband is een heel stuk minder belastend als het lopen buiten op verharde weg. Op een loopband lopen zal voor je gewrichten stukken prettiger zijn in tegenstelling tot het buiten lopen.

Dit komt omdat eigenlijk alle loopbanden voorzien zijn van een dempingssysteem wat de klappen van het rennen opvangt. Hierdoor hoeven je gewrichten minder van deze klappen op te vangen en is het dus minder belastend.

Tevens heb je op de buiten grond te maken met allerlei vormen van ongelijkheden in het wegdek. Denk aan steentjes, takken, stoepranden en andere vormen van obstakels. Hier heb je op een loopband natuurlijk totaal geen last van. Dit kan ook de kans op ongelukkige blessures enorm doen verkleinen.

Daarnaast kun je op het moment dat het even te veel of zwaar wordt simpelweg van de loopband afstappen en stoppen met trainen. Op het moment dat je buiten aan het lopen bent, heb je deze mogelijkheid niet. Dan moet je natuurlijk altijd nog naar huis toe.

Wel moet je hier niet te makkelijk over denken en als het even zwaar wordt altijd maar afstappen. Wat dat betreft geeft het buiten lopen wel altijd een stok achter de deur om weer naar huis te moeten lopen. Ik zou pas van een loopband af stappen als je echt te maken krijgt met een blessure of een andere overmacht situatie.

Intervaltraining op de loopband

Een loopband is zeer geschikt om intervaltrainingen op te doen. Een intervaltraining kan heel goed helpen om de intensiteit van je training te verhogen. Dit zorgt ervoor dat je in minder tijd meer calorieën verbrand. Intervaltraining is erg goed voor mensen die vetverlies als doel hebben.

Op veel loopbanden heb je voorgeprogrammeerde programma’s om intervaltrainingen te volgen. Dit houdt in dat de loopband de snelheden blijft aanpassen gedurende je training. Hier heb je dus geen omkijken naar en jij kunt je volledig focussen op het hardlopen.

Niet alle loopbanden hebben dit soort programma’s ingesteld. Dan kun je op zich ook de hele tijd de snelheid handmatig aanpassen. Dan ben je er wel even mee bezig, maar kost ook niet bijzonder veel moeite.

Het mooie is dat je je snelheden precies in kunt stellen en je dus altijd weet hoe hard je loopt. Als je intervaltraining buiten doet, dan weet je eigenlijk nooit goed hoe hard je daadwerkelijk loopt. Dan wissel je vaak gewoon snel met langzaam af.

Trainen op een vast tempo

Één van de lastigste dingen van buiten hardlopen is het vasthouden en trainen op een vast tempo. Terwijl je aan het lopen bent, wissel je vaker van tempo dan je zelf echt door hebt.

Niet alleen wordt je hier een stuk sneller moe van, maar ook kun je op deze manier een stuk minder goed je progressie bijhouden. Op een loopband kun je dit allemaal precies instellen en weet je eigenlijk altijd precies hoe hard je aan het lopen bent.

Daar komt bij dat het tempo van een loopband gedurende je hele training gelijk blijft. Er veranderd niets en hierdoor weet je zeker dat je je hele training hetzelfde tempo gelopen hebt.

Ook kun je heel gemakkelijk het tempo verhogen als je dit aan kunt. Dus op die manier houdt je goed bij dat je vooruitgang aan het boeken bent met je hardloop trainingen.

Tevens heb je bij het lopen op een loopband geen last van ander verkeer waardoor je tempo weer veranderd. Je zult op straat wel eens moeten inhouden of helemaal stoppen voor bijvoorbeeld een fietser of auto. Nou ik kan je verzekeren, die ga je niet tegen komen als je op de loopband aan het trainen bent.

Welke spieren train je op een loopband?

Een loopband is geschikt voor meerdere verschillende manieren van trainen. Dit betekend dus ook dat je meerdere spieren kunt trainen door gebruik te maken van een loopband. Nog een reden waarom een loopband kopen een goed idee is!

Zoals al even bekend was geworden is een loopband uitermate geschikt om op te wandelen, hardlopen, maar ook bergopwaarts wandelen met een hellingshoek of het uitvoeren van intervaltrainingen.

Door al deze verschillende trainingsmethoden heb je ook de mogelijkheid om verschillende spieren aan te spreken. Door te trainen op een loopband zullen dit met name de volgende spieren zijn:

  • Bovenbenen
  • Kuiten
  • Billen
  • (Onder)rug

Bij het rennen en opvangen van de klappen hiervan worden al deze spieren ingezet. Hoe hoger de intensiteit van je training, hoe meer je deze spieren dus ook aanspreekt en traint. Ga je zwaarder trainen, dan worden deze spieren dus ook sterker en groter.

Loopband kopen

Als je na het lezen van dit artikel overtuigd bent van de voordelen van een loopband en weet je waarom een loopband kopen nu de juiste stap is. Dan zal het tijd zijn om goed te gaan kijken naar wat voor loopband er bij jou past. Hierover heb ik ook een aantal artikelen geschreven, bekijk ze hieronder:

Daarnaast heb ik over verschillende soorten loopbanden diepgaande reviews geschreven. Die lees je door HIER te klikken! Aan de hand van deze artikelen kun je gemakkelijk een keuze maken voor een geschikte loopband als je helemaal overtuigd bent van de voordelen van een loopband.

Mocht je verder nog vragen hebben over loopbanden of de aanschaf. Wees dan niet bang om hieronder je vragen te stellen. Ik probeer vragen ten alle tijden binnen 24 uur te beantwoorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *